PLEIN DE CRAMIGNON TE MHEER
2011
MR-203.000
Plein De Cramignon te Mheer
De inspiratie voor het ontwerp van dit plein in Mheer is het typisch regionale fenomeen ‘De Cramignon’. Dit is een dans die wordt uitgevoerd op eenvoudige melodieën en die van oudsher, meestal tijdens de ‘Broonk’, spontaan gedanst wordt op straat, rondom een boom, op een plein of op de binnenplaats van een carréboerderij.
Een voor Mheer bekende Cramignon, die nog steeds uitgevoerd wordt, heeft de fraaie titel “E sjtukske sjeenk mit mosterd op”. Het fenomeen van deze lokale Cramignon is geabstraheerd vertaald in het ontwerp. De pleinvloer is uitgevoerd in keitjes van Belgisch hardsteen; een typisch, vaak in deze omgeving toegepast materiaal. Op deze vloer is een ovaalvormige monumentale bank geplaatst, waarin een markante Lindeboom is geplant. Deze boom versterkt de ruimtebeleving van het plein en zorgt ervoor dat het plein ook tijdens warme dagen een aangename koele plek is om te verpozen. In de waterloop die rondom de boom en de bank meandert, zijn bronzen voetstappen geplaatst die de ‘rejende’, de op de Cramignon dansende, mensen symboliseren. De beweging van de dans is hierbij voorgesteld door het stromende water. De voetstappen zijn bronzen reliëfs die de afdruk vormen van de schoenzolen van enkele Mheerenaren. Bij de bronsgieter hebben de inwoners, die zich daarvoor na een oproep hebben aangemeld, hun schoenafdruk persoonlijk in de klei gezet, waarna een mal is gemaakt en de reliëfs zijn gegoten. “E sjtukske sjeenk mit mosterd op, dat hub v’r zoe gaere, dat hub v’r zoe gan”, een tekstfragment uit het lied van de Cramignon, is weergegeven in bronzen letters op de zijkant van de bank.
Het hele ensemble heeft een aantrekkende werking voor jong en oud en verwijst naar de rijke historie van de plek. Door de herinrichting is de ruimte verworden tot datgene wat het van oudsher was; een ontmoetingsplek voor dorpelingen en bezoekers van Mheer.