Heuvellandroute 2.0

PL-210401_bureauVERBEEK_visualisatie-A79_02

Transformatie van de mooiste snelweg van Nederland naar een energie-opwekkende fiets-autoweg van de toekomst.

De controverse rondom zonneweiden in Zuid-Limburg en de onderhoudswerkzaamheden aan de A79 brachten de creatieve koppen van Grenspaal12 en bureau VERBEEK landschapsarchitectuur / ecologie / stedelijk ontwerp op het idee om de mooiste snelweg van Nederland te transformeren naar een energie-opwekkende fiets-autoweg. Daarmee levert de A79 een essentiƫle bijdrage in de regionale energietransitie. Tevens creƫren we een snelle en comfortabele fietsverbinding tussen Parkstad en Maastricht. Dit stimuleert het woon- werkverkeer per fiets. Daarbij ontstaat er bovendien een nieuwe ruggengraat voor het recreatief fietsverkeer in Zuid-Limburg waardoor de recreatiedruk op het Heuvelland vermindert.

De bijna 15 kilometer lange snelweg slingert dwars door het Zuid-Limburgse Heuvelland en verbindt Maastricht met Heerlen en de omliggende Parkstad Regio. Deze unieke snelweg wordt gekenmerkt door zijn landschappelijke kwaliteiten, waaronder weidse vergezichten en een bijzonder brede middenberm. Momenteel wordt onderhoud verricht aan de snelweg. Dit leidt tot de nodige hinder in de omliggende gemeenten. Vanuit Zuid-Limburg Bereikbaar wordt de mogelijkheid geboden om 4 weken gebruik te maken van e-bikes. Maar zou het niet fantastisch zijn als er permanent via een snelle en comfortabele fietssnelweg tussen Maastricht en Parkstad gereisd kan worden?

In het kader van de energietransitie van Zuid-Limburg wordt er heftig gediscussieerd tussen voor- en tegenstanders van zonneweiden. Met zonneweiden wordt enerzijds handig gebruik gemaakt van de ruimte en het open landschap dat Zuid-Limburg zo kenmerkt, maar anderzijds transformeert datzelfde landschap hierdoor in een harde en spiegelende oppervlakte. Door een integratie van zonnepanelen en infrastructuur wordt het landschap niet verder aangetast.

Een snelfietsroute langs de A79 vormt tevens een nieuwe ruggengraat van het fietsnetwerk in Zuid-Limburg. Naast een stimulans voor het woon-werkverkeer biedt dit ook nieuwe mogelijkheden om de fietsdruk in het Heuvelland ten zuiden van de A79 te verlichten. En de spreiding van het recreatieve verkeer naar bijvoorbeeld het plateau van Schimmert te bevorderen.

De transformatie van de mooiste snelweg van Nederland naar een energie-opwekkende fiets-autoweg van de toekomst draagt hierdoor bij aan diverse actuele uitdagingen in Zuid-Limburg op het gebied van mobiliteit, duurzaamheid en leefbaarheid. De huidige inzichten met betrekking tot het ontwerpen van infrastructuur bieden de mogelijkheid om smaller te kunnen ontwerpen met behoud van een goede doorstroming. Hierdoor ontstaat de ruimte om deze ambitie te realiseren.

 

logowit

landschapsarchitectuur

ecologie

stedelijk ontwerp

ADRES

limmelderweg 6

6222 pb maastricht

t +31 43 450 30 45