Heilzaam Heuvelland – Ontwerp daktuin MUMC+
2022
NL MA-22.04.01
Prijsvraag – Ontwerp daktuin MUMC+
Heilzaam Heuvelland
De vormentaal van het Zuid-Limburgse Heuvelland staat aan de basis van het ontwerp. Een begeerlijk landschap waarin mensen tot rust komen en genieten van meanderende beken, weelderige groene valleien, besloten holle wegen en weidse vergezichten op de plateaus. Al deze gewaardeerde karakteristieken van ons 5-sterren landschap klinken door in het ontwerp van daktuin en vallei. Deze natuurlijke herkenbaarheid draagt extra bij aan een healing environment voor patiënt, familie en aan een aangename werkomgeving voor zorgmedewerkers. Een groene omgeving die harmonieert met de architectuur van de nieuwbouw. In meer figuurlijke zin door het gedachtengoed van een omgeving met een menselijke maat waar de zintuigen worden geprikkeld. In letterlijke zin door het creëren van aangename visuele en fysieke groene verbindingen tussen binnen en buiten.
De ‘vallei’ als holle weg
De ‘vallei’ tussen Gebouw T en de parkeergarage is vormgegeven als holle weg, waarmee een herkenbare beleving uit de directe omgeving is gecreëerd. Vanaf de route die langs mergelwanden met typerende plant- en boomsoorten en begroeide steilranden voert, worden de zintuigen geprikkeld. De slingerende vorm van het pad zorgt ervoor dat het einde niet zichtbaar is, waarbij achter iedere bocht zich een nieuwe scène ontvouwt. Verharding van paden in een verlijmde halfverharding is voor eenieder goed toegankelijk. Het MUMC+ is dag en nacht in bedrijf. Verlichting van wandelpaden is dan ook voorzien. Daarnaast worden verschillende bomen vanaf de grond aangestraald. Hiermee ontstaat een subtiel verlichte vallei die ook in het donker sociaal veilig en aantrekkelijk is.
De golvende en glooiende daktuin
Het meanderende patroon van de op een steenworp afstand gelegen Jeker en het zacht glooiende reliëf van het lieflijke Jekerdal vormen de inspiratie voor het ontwerp van de daktuin. Dit daktuinlandschap wordt beplant met streekeigen heesters en (meerstammige) bomen die in elk jaargetijde b(l)oeiend zijn. Eetbaar groen zorgt ervoor dat gebruikers ook via de smaak de natuur kunnen ervaren. De groene glooiingen zetten zich als het ware door in het landschap waar zicht op is vanaf de daktuin; de Sint Pietersberg met het fort en het Gouvernement aan de Maas.
Binnen de totale vormgeving is de tuin van de medewerkers subtiel gescheiden van de tuin voor patiënten en bezoekers. De toegang voor medewerkers naar de tuin is direct gekoppeld aan het restaurant. Patiënten en bezoekers worden naar de tuin geleid via de loopbrug, waarbij het groen zich al aankondigt op de brug. De bestrating is toegankelijk (o.a. stroefheid niet uitglijden, geen hoogteverschillen) voor alle doelgroepen. Ook kunnen patiënten (rollator, rolstoel, bed) zo gebruik maken van de tuin. Zitgelegenheden zijn er in de vorm van banken op de ‘hoge oever’ van het meanderende terras en in de vorm van verplaatsbaar meubilair. Onder de bomen is het daarbij aangenaam verpozen op hete dagen. Eventueel kunnen demontabele schaduwdoeken hier ook aan bijdragen. Lage verlichtingsarmaturen maken gebruik in de avonduren ook mogelijk. Speelgelegenheden en -voorzieningen voor kinderen willen we in overleg met u en gebruikers nader vormgeven. In beide deeltuinen zijn stroom en watertappunten voorzien, die zowel tijdens regulier gebruik van de daktuin als tijdens onderhoud hun waarde bewijzen.
Kortom. Lichamelijk en geestelijk welzijn van patiënt, familie en werknemer worden positief beïnvloed door deze groene Limburgse omgeving waarbij ondermeer frisse lucht, daglicht en natuur belangrijke fundamenten zijn voor een healing environment.
Prijsvraag
Voor deze prijsvraag hebben bureau VERBEEK en Smits Rinsma een uitgebalanceerd team samengesteld, waarbinnen expertises op het gebied van landschapsarchitectuur en techniek elkaar naadloos aanvullen en versterken. Het doordachte ontwerpplan is goed ontvangen maar helaas heeft dit niet geleid tot een opdracht.