UITKIJKPUNT DE ZANDBAND

PA804001_bureauVERBEEK_Rondje-Groeves_01

Vandaag is het spectaculaire uitkijkpunt ‘de Zandband’ geplaatst als onderdeel van het project Rondje Groeves. Deze nieuwe recreatieve fietsroute biedt zicht op het bijzondere landschap dat ontstaan is na de winning van zilverzand, bruinkool en steenkool.

In opdracht van en in samenwerking met de gemeente Heerlen en IBA (Internationale Bau Ausstellung) Parkstad Limburg heeft bureau VERBEEK landschapsarchitectuur / ecologie / stedelijk ontwerp het tracé van Rondje Groeves bedacht en de ontwerpen gemaakt voor de rust- en uitkijkpunten waaronder de ‘Zandband’. In samenwerking met Palte en Visser Staal zijn deze technisch uitgewerkt.

De vormentaal van de rust- en uitkijkpunten van Rondje Groeves verwijst naar de machines die nodig waren voor de zandwinning. Hierbij is gebruik gemaakt van objecten die daadwerkelijk benut zijn voor de winning van het hagelwitte zilverzand. Zo vormt het industriële karakter van de uitkijkpunten een blijvende herinnering aan de delfstoffenwinning in dit ogenschijnlijk natuurlijke landschap.

Wethouder Marco Peters: “Mooi dat we op deze bijzondere plek de verbinding hebben kunnen herstellen en weer een stap dichter bij het realiseren van de recreatieve route zijn. Zo kunnen fietsers de transitie van de groeves, die de komende jaren een duurzame herbestemming krijgen, van dichtbij ervaren. Het uitkijkpunt ‘de zandband’ biedt een prachtig uitzicht. Helemaal bijzonder is dat we hier een historisch werktuig hergebruiken. De transportband was vroeger namelijk het ultieme werktuig in de groeve. Dat we het terug kunnen brengen in de cultuur van het gebied om op deze wijze te genieten van het uitzicht is uniek.’’.

logowit

landschapsarchitectuur

ecologie

stedelijk ontwerp

ADRES

limmelderweg 6

6222 pb maastricht

t +31 43 450 30 45