Winnaar Europese aanbesteding ikgroenhet
Winnaar Europese aanbesteding ikgroenhet

Het groenen in Parkstad kan beginnen! Team ikgroenhet heeft onlangs de Europese aanbesteding ‘ikgroenhet – vergroenen van voortuinen en buurtfragmenten’ gewonnen.

Met het project ikgroenhet helpen zij buurtbewoners bij het vergroenen van hun voortuin en bij het verbeteren en adopteren van de openbare groene ruimte in hun omgeving. Na de uitvoering van een pilot in Mijnbuurt / ’t Eikske in Landgraaf hebben de gemeente Landgraaf, de gemeente Heerlen, Wonen Limburg, IBA Parkstad en de provincie Limburg de handen ineengeslagen om het project breder op te pakken. Allen gaan samen met bewoners, gemeenten en woningcorporaties, maar ook met verenigingen, ondernemers, onderwijs- en natuurorganisaties verschillende buurten in Parkstad vergroenen. Dat betekent: handen uit de mouwen, tuinplannen maken, tegels of kiezelstenen er uit halen en planten er in. Het is gezellig om samen te werken met professionals en buurtbewoners en elkaar te ontmoeten op de tuinfestivals!

Van najaar 2018 tot en met eind 2020 is team ikgroenhet aan de slag in Landgraaf (Schaesberg midden en noord, Nieuwenhagen zuid en noord, Abdisschenbosch, Waubach, Ubach over Worms, Rimburg), Heerlen (Vrieheide) en Kerkrade (Kerkrade noord – Eygelshoven). Steeds met het doel om meer groene stipjes op de kaart te zetten. Zo kan Parkstad, vanuit Park Gravenrode als het ‘groene hart’, langzaam verder vergroenen tot een groener, socialer, gezonder, kwalitatief en economisch waardevoller leefgebied. Met als motto… ‘De amazone begint in je eigen voortuin!’.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.ikgroenhet.nl of de Facebookpagina van ikgroenhet. Een e-mail kunt u sturen naar ikgroenhet@bureauverbeek.nl. Als u uw voortuin of een stukje buurtgroen wil aanmelden, neem dan contact op. Graag alleen als u woonachtig bent in een van deze buurten!

Tip: Kijk ook bij de filmpjes met storytelling van IBA-Parkstad (www.iba-parkstad.nl/stories), want eind juni vertellen twee buurtbewoners (Joyce en Kees) daar over hun in 2017 vergroende voortuinen.

ikgroenhet is een initiatief van Jeroen Verbeek (bureau VERBEEK landschapsarchitectuur / ecologie / stedelijk ontwerp), Doenja Urlings (Jadoen advies – organisatie – ontwerp) en Mathieu Bruls (bv Mathieu Bruls architect) dat in 2014 op de agenda is gezet als projectvoorstel in het kader van de open oproep van IBA Parkstad. ikgroenhet begint met het initiëren van groene projecten in Park Gravenrode, waardoor het mogelijk wordt dat dit ‘groene hart’ van Parkstad, doorgroeit tot in de omliggende stedelijke agglomeratie en de woon- werk- en leefgebieden groener en gezonder worden.