Bijzonder kunstwerk in het licht, maar betoverend in het duister!
Bijzonder kunstwerk in het licht, maar betoverend in het duister!

De N280 is een belangrijke schakel in het Midden-Limburgse wegennet. De weg verbindt Weert met Roermond en het Duitse achterland. Ten behoeve van een betere verkeersafwikkeling van en naar Roermond wordt de N280 ter hoogte van de stad geoptimaliseerd. Hierbij wordt het doorgaande verkeer en het bestemmingsverkeer gesplitst. Dit heeft gevolgen voor de omgeving en de uitstraling van de weg, waarbij ook de noodzaak is ontstaan voor een verdiepte ligging met twee ongelijkvloerse kruisingen. bureau VERBEEK landschapsarchitectuur / ecologie / stedelijk ontwerp heeft in opdracht van de gemeente Roermond en de provincie Limburg een ontwerp gemaakt voor het landschap langs de weg alsook een visie opgesteld op de beeldkwaliteit van de weg en de kunstwerken.

Het Outletcenter en de binnenstad trekken vele bezoekers. Ook passeren vele wegdeelnemers de stad over de N280. Met de reconstructie van de weg bestaat de wens om met een unieke vormgeving van de weg de stad Roermond te markeren! Naast een heldere vormgeving van de civiele kunstwerken is ingezet op het realiseren van een lichtkunstwerk geïnspireerd op het werk van de befaamde Roermondse architect Pierre Cuypers. Bij zijn werk stonden ambachtelijk vakmanschap en fraaie details voorop. Het lichtkunstwerk heeft beide in zich. Doordat de objecten als kroonluchters boven de verdiepte ligging hangen ervaren de weggebruikers zowel vanuit de verdiepte ligging als vanaf de parallelwegen deze bijzondere sequentie van kunstwerken. De lichtobjecten zijn geperforeerd waarbij inspiratie is gehaald uit de mede door architect Cuypers gewaardeerde Arts & Crafts motieven. Door deze perforatie zal een subtiel lichtspel de muren van de verdiepte ligging in de donkere uren tot leven brengen. Kortom: ‘Het kunstwerk is een bijzonder object in het licht, maar betoverend in het duister.’

De visie op de beeldkwaliteit is met enthousiasme ontvangen en in een nader traject wordt de haalbaarheid verder onderzocht.

Visualisatie in samenwerking met VR-studio.